Partnersko savjetovanje

Savjetovanje u partnerskim odnosima iziskuje na specifičan način dodatne vještine aktivnog slušanja i stavljanja na stranu i vlastitih vrijednosnih sudova kao i vrijednosnih sudova pojedinaca unutar para. Umijeće savjetovatelja ponekad je, osim u znanju, i u vlastitoj zrelosti, moći rasuđivanja i nepovođenju za onim dominantnijim koji često diktira odnose i prikazuje sebe kao žrtvu.

Često susrećemo da je i onaj koji je „dobar, tih i pun dobre volje i razumijevanja“ ustvari manipulator iako se prikazuje kao žrtva. Budući da partnerstvo ne podrazumijeva natjecanje tipa „tko je u pravu“ cilj nam ja iznaći rješenje i model u kojem se obadva partnera osjećaju prihvaćenim i poštovanim. Iako žive zajedno (a i kada ne) česta je situacija da komunikacije već dugo nema. Komponenta partnerskog savjetovanja ja da se pojedinci čuju unutar odnosa, prepoznaju nefunkcionalni model zbog kojeg jesu tu te da ga korak po korak poboljšavaju u odnosu na prethodno stanje.

Cilj savjetovanja nije da savjetovatelj „uzme stvar u svoje ruke“ i kaže da netko za nekog je ili nije, već da osvijetli „tamne točke“ i blokade u komunikaciji te da zajedno sa klijentima razvije strategiju sa kojom se odnos općenito može unaprijediti.